Autoimmun bélgyulladások és a táplálkozásterápia

Az autoimmun bélgyulladások, mint a Crohn és a colitis ulcerosa a tudomány jelenlegi ismeretei szerint nem gyógyíthatók. Lefolyásuk két időszakra oszthatók, a nyugalmi és a fellángolás időszakára.

Az autoimmun gyulladás következtében fokozódik a szervezet energiafelhasználása, kimerülnek a raktárak(vitamin, ásványianyag, energia), kóros fogyás jön létre, fehérje hiány esetén már az izomszövet lebomlása is beindul. Továbbá a fájdalmak, a betegség következtében fokozódó stressz, étvágytalanság és a tápcsatorna gyulladása következtében létrejövő felszívódási zavarmiatt gyakori alultápláltság jellemzi a betegeket. Alultápláltságesetén hosszabb a felépülés ideje, kedvezőtelenebb az életkilátás és az életminőség.

Fellángoláskor a gyulladás következtében erőteljes hasmenés, esetleges véres-nyákos széklet, puffadás, hasi fájdalom jelentkezik. A rendszeresen visszatérő gyulladás következtében a tápcsatornában szövődményes elváltozások alakulhatnak ki (összenövések, tályogok, daganatok, szűkületek).

Különböző autoimmun eredetű bélgyulladások esetén a dietetikai kezelés hangsúlya a nyugalmi időszak eseténa tünetmentesség elérése, a gyulladás mérséklése, valamint a fellángolás időszakára való minőségi étrenddel való felkészülés, hogy minél kisebb megterhelés legyen a szervezet számára. Az adott betegnél az érintett tápcsatorna szakaszának elváltozása más-más tápanyag felszívódását nehezíti, egyénileg alkalmazkodni kell ehhez. Gyakori a nem-szteroid és szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése, ami befolyásolja egyes tápanyagok felszívódását, ürülését, amikhez dietetikai szempontból alkalmazkodni érdemes.

Fellángolás esetén a mielőbbi felépülés elősegítése, a panaszok enyhítése, a tápcsatorna kímélete, a betegség következtében létrejövő kóros fogyás elkerülése, megállítása a fő cél.

Mind a nyugalmi, mind a fellángolás időszakára jellemző veszély az alultápláltságra megelőzhető.

Egyes fehérjéket alkotó aminosav, a leucin fokozott bevitele mérsékli a gyulladást,  hasonlóan a megfelelő típusú és arányú zsírsavbevitelhez. Az élelmi rostok egy része kedvező, hiszen a bélflóra gyulladáscsökkentő rövid szénláncú zsírsavakat állít elő belőle, míg másik része kifejezetten káros, akár mikrovérzéseket is kiválthat. A laboreredmények megtekintése után a gyakori vas, B12, folsav, D-vitamin hiányt is kezelni szükséges.

Az első konzultáció alkalmával testösszetétel mérést végzek, ahol megvizsgáljuk a test súlyát, a zsír és izom arányát, mértékét. A fenti szempontokhoz egyénre szabottan táplálkozásterápiás oktatást végzek, amit gyakorlatias, hétköznapokban megvalósítható formában ismeretetek.