Gyomor bypass

A gyomor bypass fogyás céljából alkalmazott sebészeti beavatkozás. Megfontolandó súlyos elhízás esetén (40 feletti BMI/testtömegindex esetén). Jelentős javulásról számol be a szakirodalom elhízással összefüggő anyagcsere- és egyéb (pl mozgásszervi) betegségek esetén.

Akár a testtömegtöbblet 70-90%-a 2 éven belül lefogyható a műtét típusától, és a szakszerűen összeállított étrendtől függően.

A nemzetközi szakmai ajánlásoknak megfelelően a műtétre való felkészülés csapatmunka kell, hogy legyen. Az alábbi szakemberek a műtét előtti, alatti és utáni időszakban fontos segítő szerepet játszanak a hosszú távú sikeresség és eredményes fogyás során:´dietetikus, pszichológus, aneszteziológus, sebész.

A gyomor bypass műtétnek többféle típusa ismert, attól függően, hogy a gyomor és a bél melyik szakaszát érintik. Hazánkban leggyakrabban a Roux-en-Y és a sleeve típusú eljárás terjedt el. Étrendjükben hasonlóságok és különbségek egyaránt fedezhetőek fel. Fontos, hogy az étrend összeállításakor a műtét által érintett tápcsatorna szakasz funkciójának kieséséhez alkalmazkodjunk.

Véleményem szerint nem elegendő egy 10 napos mintaétlap és egy félórás dietetikai konzultáció az életmódváltás kivitelezéséhez. Fel kell ismerni a korábbi problémákat, és azokból tanulni, egyénre szabott stratégiákat kidolgozni. Fontos, hogy az ízlés, életvitel, főzési ismerteket figyelembe véve valóban egyénre szabott életmód kialakításában támogassam a hozzám fordulókat. Mivel az életmódváltás komoly pszichés hatással bír, dietetikusként a folyamat során az étrend betarthatóságát és az étkezés szabadságát figyelembe véve támogatom a pácienst új életének felfedezésében.

Miért kell az étrendre odafigyelni a műtét ellenére?

  • Műtéti rizikó felkészítő étrenddel bizonyítottan csökkenthető.
  • Műtét után a megváltozott anatómiai viszonyos és a belső sebgyógyulás étrendi alkalmazkodást kíván.
  • A fogyás mértéke fokozható megfelelő étrenddel.
  • Az elért testsúly megfelelő étrenddel tartható meg.
  • Egyes ételek kapcsán panaszokat tapasztalnak a bypass típusától függően a páciensek, amik megfelelő ismeretek birtokában elkerülhetőek.
  • A megváltozott tápcsatorna miatt az egyes szakaszok felszívó képessége megváltozott, ami miatt fokoztott odafigyelés szükséges a vitamin és ásványianyag hiány elkerülése végett.
  • Nem megfelelő táplálkozási szokások alakulhatnak ki/maradhatnak meg, amik egészségkárosodáshoz vezethetnek.

A gyomor bypass étrendje 4 nagyobb fázisra különíthető el az adott időszakok biológiai szükségletei kapcsán:

  • Műtét előtti időszak étrendje (2 hét-1 hónap): a testsúly és a máj elzsírosodásának csökkentése könnyebben kivitelezhetőbbé teszi a laparoszkópia elvégzését, emellett csökkenti a műtéti rizikót.
  • Műtét utáni közvetlen időszak étrendje (2 hónap): a műtét következtében a tápcsatorna egyes szakaszain sebek, megváltozott anatómiai viszonyok alakulnak ki, amiknek a gyógyulásához az ételeknek megváltozott fizikai és kémiai tulajdonságokkal kell bírniuk.
  • Műtét utáni időszak étrendje (1,5 évig): a műtét következtében ebben az időszakban alakul ki az intenzív fogyás, ami nem megfelelően megválasztott étrenddel bizonyítottan kisebb mértékű.
  • Hosszú távú súlymegtartó étrend (1,5 év után): az elért súly megtartása, az egészség megőrzése szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő étrend megismerése

Amennyiben a témával kapcsolatban dietetikust keresünk, érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki a gyomor bypass témában kellően jártas. Jelentős testtömegtöbblet kapcsán ugyanis más szabályok szerint kell az energiaszükségletet megállapítani, valamint a műtét típusától függően az eltérő anatómiai változások, eltérő étrendet kívánnak.

Dietetikusként tapasztaltam, hogy hazánkban a gyomor bypass-esek körében számos tévhit kering a számukra szükséges ételeket illetően. Egyrészt felesleges megszorításokat, míg másrészt nem megfelelően összeállított étrenddel panaszokat, eredményetelenebb fogyást és egészségkárosodást szenvedhetnek.